Bishop Maxim served for the Holy Three Hierarchs in Ostrog Monastery

celebration-of-three-hierarchs-in-ostrog-2014On Wednesday, February 12, 2014, the Divine Liturgy was served at Monastery Ostrog in celebration of the Feasat of the Three Hierarchs.

The Divine Lituryg was served by His Eminence, Metropolitan Amfilohije, His Grace, Bishop Maxim, clergy and the faithful.

Светом архијерејском литургијом у Доњем манастиру Острогу данас, 12. фебруара прослављен је празник Света три јерарха.

 

Служили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископ западно-амерички Господин Максим, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској бесједи Владика Максим је казао да су Света три јерарха – Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти били велики подвижници и аскете.

„А то значи, драга браћо и сестре, да су се за љубав Христову очистили и припремили, а онда приступили Ономе који је најчистији“, рекао је Владика Максим.

Владика је подсјетио да се у једној црквеној химни за њих тројицу каже да су објавили тајну Тројичнога Бога.

„Ми њих прослављамо у Светој литургији, као заједници која је  установљена и тако постављена од Господа да има свој јерархијски поредак. А то је оно чему се данас свијет противи – не признаје, не препознаје значај јерархије и поретка. Свети Григорије Богослов је говорио да поредак држи и небо и земљу и да није људска творевина, рекао је Епископ Максим.

Source: http://www.mitropolija.com/proslava-praznika-sveta-tri-jerarha-u-ostrogu/

 

westsrbdio.org
Switch mode views: