СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА У ЛАС ВЕГАСУ

2016 11 27 las vegas 003У Недељу 27.новембра 2016 године Парохија Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу имала је посебну радост и благослов, јер је била место сусрета и сабрања великог броја верног народа и многих уважених гостију, који су се окупили да би узели своје учешће у светој Литургији, и донаторској вечери за изградњу храма светог оца нашег Симеона Мироточивог.

Речи су Господње да Дух дише где хоће, па тако смо и ми у овоме необичном граду Лас Вегасу, и у овом историјском дану за нашу парохију, осјетили на дјелу многе Благодатне дарове Духа Светога Утешитеља. Осјетили смо и видели да нас грли и рука истинског Духоносца светог Симеона Мироточивог коме у овоме граду подижемо свети Храм, на Славу Божију, и на спасење свих који овде живе.

Недељно јутро почело је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски г. Григорије, наш драги гост који је овом приликом допутовао из далеке Херцеговине, носећи са собом благослове Херцеговачких Светиња. Са Владиком Григоријем у Светој Евхаристији саслуживали су игуман Манастира Тврдош архимандрит Сава, прота Живко Кајевић, отац Станислав Дурић из Финикса, домаћи парох о.Милан Унковић, и протођакон Озрен Тодоровић, уз учешће многобројног народа. По завршетку Свете Литургије Епископа Григорија, оца Саву и друге госте поздравио је парох о. Милан Унковић. Владика Григорије одржао је дивну бесједу у којој је нагласио важност Литургијског сусрета као места из кога проистиче сва наша радост. Владика Григорије посебно је истакао, да ма какви да дођемо на Свету Литургију са ње никада не одлазимо тужног лица, него увек радосни, јер смо се сусрели са Господом и једни са другима. У Црквеној сали затим је приређено послужење на коме је верни народ имао прилике да поразговара са Владиком Григоријем и другим гостима.

У вечерњим часовима у Црквеној порти сабрао се велики број верника како би дочекали свог надлежног Архијереја и домаћина Епископа Западноамеричког г. Максима, са чијим благословом и трудом је и организована ова значајна свечаност.

Након обиласка храма светог Симеона, око чије изградње смо се и сабрали почело је донаторско вече које је окупило око 250 званица.

У току вечере окупљенима се прво као домаћин обратио Епископ Западноамерички г. Максим, који је поздравио драге госте, и учеснике донаторске вечере.

Након Епископа Максима поздравно слово одржао је Епископ Захумско-херцеговачки г. Григорије који је говорио о смислу градње великих храмова подсећајући верне на ранија времена, када је наш народ подизао велелепне храмове који су данас испуњени верницима.

Проф.др. Михаило Правица потпредседник Ц.О. направио је кратак историјски видео пресек парохије у Лас Вегасу, и историје градње храма.

Др. Лука Ерцег из Сан Франциска члан ЕУО Епархије Западноамеричке поздравио је скуп, и одржао кратко предавање на енглеском језику на тему ,,Црквени живот у Америци-препреке и проблеми”.

Сабрани народ поздравио је и свештеник Грчке Православне Цркве у Лас Вегасу о. Матеј. Вечери је присуствовао и архитекта Цркве г. Отон Урбан, те други гости из градова наше и других Епархија Српске Цркве широм Америке.

На крају све учеснике вечере поздравио је свештеник о. Милан Унковић , који се захвалио свим учесницима и гостима, и објавио да је сакупљено 70.000$ донација за изградњу храма.

Радост вечери продужена је играма Фолклорне групе Свети Симеон и општенародним весељем.

Слава Богу за све!
јереј Милан Унковић

 

westsrbdio.org
Switch mode views: