Liturgy and Ordination in Andric Grad, Republika Srpska

liturgy-ordination-andraic-gradУ храму Св. кнеза Лазара у Андрићграду, Свету архијерејску литургију на празник Св. Симеона Богопримца, служио је владика западно-амерички Максим(Васиљевић). Владику су радосно испред храма дочекали бројни вјерници и свештеници.

По благослову Митрополита дабробосанског Николаја и епископа захумско-херцеговачког Григорија, владика Максим је у току богослужења у чин ђакона рукоположио дипломираног теолога Душана Андрића из Вишеграда.
Након свечаног чина рукоположења , епископ Максим је казао да сви треба да се радујемо, јер је црква Божија - црква сабраног народа и сви смо позвани на спасење. 

Он је рекао да ова епархија(Дабробосанска) има разлог више да се радује, јер је добила још једног саслужитеља тајне Христове.
„У нашем животу све је благослов , све примамо као незаслужени дар , али управо зато треба да се припремамо колико год можемо. Сваки наш тренутак живота може да буде благослов, ако је испуњен благодарењем Богу“, говорио је владика и захвалио се вишеградским свештеницима, појцима и вјерницима који, како је нагласио битишу и бораве у Вишеграду који је симбол трајања и опстајања.

Празнујући „Сретење“ празнујемо и сусрет нас међусобно.
Владика Максим је пожелио свима срећан празник Светог Симеона Богопримца, који се сматра заштитником мале дјеце, јер је примио Богомладенца на руке у храму Јерусалимском.

Владика је честитао и празник Сретење Господње, који се обиљежава и као дан Државности Србије а пожелио је и благослов пред Велики часни пост –четрдесетницу. „Свети пост је велика и важна етапа у нашем духовном процесу и на путовању ка спасењу. Празнујући „Сретење“ празнујемо и сусрет нас међусобно. Сретење је симбол сусрета и измирења. Симбол тог измирења јесте и прича о блудноме и расипноме сину. То је јеванђелска прича и једна од најдубљих повести Светога писма Новога Завета, која сажима сву историју нашег палога рода људскога. У тој причи је исто тако сажета и порука нашега спасења“, казао је владика Максим током своје беседе присутном народу.

Посебно ме радује што смо Богу захвалност приносили у започетом храму кнеза Лазара , који ће, ако Бог да бити ове године и освештан“, рекао је на крају беседе владика Максим.

Владика је у друштву десетак свештеника обишао комплекс Андрићграда, прокрстарио ријеком Дрином до Старог Брода и посјетио спомен-капелу страдалим Србима од усташке каме почетком Другог свјетског рата о чему га је детаљно информисао јереј Драган Вукотић. У капели се владика помолио за српске страдалнике.

Мира Андрић
------------------------
Администратор 

Source: http://www.crkva-visegrad.com/novost.php?id=144 

westsrbdio.org
Switch mode views: