Прослављен Празник Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу

las-vegas-2014У месопусну Недељу црквена заједница Парохије Св. Симеона Мироточивог у Лас Вегасу (Невада) прославила је своју парохијску славу. Свету Литургију служио је Западноамерички Епископ Максим уз саслужење протојереја-ставрофора Уроша Тодоровића, о. Аурела (румунског свештеника) и ђакона Озрена Тодоровића. Овај празник Светог Симеона Мироточивога прослављен је неколико дана раније него што је дан његовог празновања како би саборно, у Недељни дан, када већина Парохијана може да дође у Цркву, прославили његов спомен у Храму који му је посвећен.

 

У Недељу месопусну слушамо Јеванђеље о страшном суду и делатној христоликој љубави као критеријуму Царства Божијег. У ове дане сви православни хришћани се припремају за најстрожији пост у коме не може бити славља ни гозбе, него се дани проводе у молитви, у скрушености, у покајању и у најстрожем одрицању, колико год ко може, од хране и пића.

Српска Парохија у Лас Вегасу нема дугу историју и једна је од најмлађих парохија у Западноамеричкој епархији. Парохијски Храм који је у изградњи већ сада је једна од најлеших грађевина у крају и већ се сада јасно види колико ће бити величанствен када буде коначно завршен. У том светом храму служиће се Литургија ”овог свијета као и онога”. 

За православни народ који живи у спољашњем бљеску Лас Вегаса веома је важно да схвате значај Симеона Мироточивога. Он је веома добро умео духовно да разликује духове света. Зато је управо од владара Стефана Немање и постао смерни и кротки монах Симеон и зато је и оставио и владарски престо, и сјај и блесак овоземаљски. Повукао се најпре у манастир Студеницу а затим своме сину, светоме Сави, у Свету Гору, као и његова света супруга Ана која се замонашила, добила име Анастасија и такође у чистоти и честитости, подвигу и светости предала душу Богу у својој задужбини у Топлици. Управо прошле године навршило се девет стотина година од Немањиног рођења у Рибници у Црној Гори, када је отворио своје телесне очи, да би касније отворио и своје духовне очи којима је сагледавао Лик Господа Христа и препознавао у Њему благо које остаје, које ни мољац, ни рђа не квари и које никакав овоземаљски крадљивац не може отуђити ни украсти. Свети Симеон био силан овоземаљски владар и за нашу тадашњу младу средњевековну државу најзаслужнији, јер је он родоначелник лозе Немањићâ. Но ипак, он је знао да ни држава, ни народ, ни било шта овоземаљско не може представљати право благо за човека, за срце његово уколико све то не буде везано за Личност Господа Христа, Њиме преображено и освећено, намењено спасењу у Христу. Онда све то добија свој смисао јер нам онда и овоземаљска отаџбина служи као припрема за живот у вечној Отаџбини, у Царству Божјем, јер нам онда и служење ближњима, служење народу, служење његовом добру, бива облик служења Самоме Господу, а не вредност по себи, циљ за себе.

Епископ Максим је свима зажелео да им ова Слава, овај престони празник овога светога храма, буде на радост духовну и на спасење и нека Господ удостоји све нас да што пре, дај Боже, у бољим приликама, него што су данашње, када смо са свих страна притиснути и у невољама а којима и сами често, својом недостојношћу и недоследношћу, доприносимо, да у бољим, дакле, приликама дочекамо и да се заврши овај свети храм и да свечано прославимо и сваку његову славу али и освећење завршеног и украшеног храма Божјег у Лас Вегасу. Пожелео је месни епископ свима да им Господ даде љубави, ревности, спремности на жртву да се и даље труде и да, колико ко може, допринесу да се овај свети Храм што пре заврши. 

Свештенству овога светога храма, црквеноопштинском управном одбору, а посебно славским кумовима, Дечици и свима нека је срећна слава и да свети Симеон Мироточиви својим молитвама буде свима нама заштитник!

 

westsrbdio.org
Switch mode views: